ÇİLEK BACAK NEDİR? NASIL GEÇER?


çilek bacak

Tüylerinizi aldıktan sonra bacaklarınızda küçük, koyu lekeler fark ettiniz mi? İşte bu durum, “çilek bacak” olarak adlandırılıyor. Peki çilek bacak neden olur? Öncelikle şunu belirtmekte fayda var: Bu görünüme sebep olan pek çok neden mevcut. Fakat iyi haber şu ki çilek görünümlü bacak kalıcı bir sorun değil; doğru uygulamalar ve tedavi ile zaman içinde bu rahatsız edici lekelerden kurtulmak mümkün.

Neden çilek bacak problemi yaşadığınızı öğrenmek ve çilek bacak görünümü nasıl geçer sorusuna cevap bulmak için okumaya devam edebilir; alacağınız küçük önlemlerle lekelerin yok olmasına ve hatta oluşmasına engel olabilirsiniz.

çilek bacak

Çilek Bacak Nedir?

Bazı cilt tiplerinde diğerlerinden daha belirgin olarak görülen çilek bacak, kıl köklerinde veya gözeneklerde çilek tohumlarına benzeyen koyu lekeleri tanımlamak için kullanılıyor. Oluşan bu lekelerin nedeni ise gözeneklerin aşırı yağ, ölü deri hücreleri, bakteri veya üçünün bir kombinasyonu ile tıkanmış olmaları ve kıl köklerinin koyulaşması. 

Çilek bacak rahatsız edici bir görünüme sahip olsa da tamamen zararsız bir durum. Genellikle ağrı ya da kaşıntıya neden olmuyor. Uyluk, üst kol ve sırt da dahil olmak üzere kıl köklerinin bulunduğu her yerde görülebiliyor. 

çilek bacak

Çilek Bacak Neden Oluşur?

Çilek bacağın ortaya çıkmasında farklı farklı nedenler rol oynayabiliyor. İşte bu faktörlerden bazıları:

  • Tıraş bıçağı kullanmak,
  • Tıkanmış gözenekler,
  • Folikülit,
  • Keratosiz pilaris (tavuk derisi hastalığı),
  • Aşırı kuru cilt,
  • Batık.

Tetikleyici, farklı nedenler söz konusu olsu da, çilek bacağın oluşumunda en yaygın neden, yanlış yöntemlerle tüyleri almak. Kıllarınızı bir jilet ya da epilatör yardımı ile aldığınızda, kıllarınız kökünden alınmıyor; cihazın yapabileceği ölçüde, köke en yakın olacak şekilde kesiliyor. Çoğu zaman da bu yakınlık, gerektiği kadar yakın olamıyor. Kılların rengi etrafındaki deriden daha koyuysa, tüylerinizi aldıktan bir veya iki gün sonra batık ve çilek bacak görülebiliyor.

Keskin olmayan ve eski bir tıraş bıçağı kullanıyorsanız bakteri yeni açılan foliküllere kolayca girebiliyor. Kör bir tıraş bıçağı ayrıca cildi kesebiliyor, tahriş edebiliyor ve batma hissine neden oluyor. Bu da koyu lekelerin daha belirginleşmesi anlamına geliyor. 

Nemlendirici bir tıraş ürünü kullanmamak, aynı bölgeden birkaç kez geçmek, geçişler arasında tıraş bıçağını durulamamak, tıraş bıçağını çok sert kullanmak ve duşta aşırı sıcak su kullanmak gibi farklı faktörlerden de bahsetmek mümkün. 

Kuru cilt ve ölü cilt hücrelerinin fazlalığı nedeniyle pul pul dökülmeye ihtiyaç duyan cilt, gözenekleri tıkayabiliyor. Susuz kalmış cilt tıraş sırasında daha fazla tahriş oluyor. Bu durum, çilek bacak görünümüne ve batık oluşmasına neden oluyor. 

Sıcak veya nemli havalarda teri hapseden dar giysiler giymek veya spor yaptıktan sonra terli kıyafetleri çok uzun süre değiştirmemek, gözenekleri tıkayan bakteriler için mükemmel bir ortam yaratıyor. Yağ ve ölü deriyle tıkanmış foliküller ve gözenekler bakterilerle daha da tıkandığında şişliklere, sivilcelere ve daha kötüsü enfeksiyona neden oluyor.

çilek bacak

Çilek Bacak Nasıl Geçer?

Pürüzsüz bir bacak için onlarca yol denemenize rağmen hala pütürlü ve noktalı bir görünüme sahip olmak can sıkıcı olabiliyor. Çilek bacak çözüm yolları aslında oldukça basit. Genellikle cilt bakım rutininizde yapacağınız küçük değişikliklerle bu lekeler önlenebiliyor veya tedavi edilebiliyor. 

Evde uygulayabileceğiniz birkaç yöntemle çilek görüntüsünü önleyerek pürüzsüz bacaklara sahip olabilirsiniz. Bu yöntemler etkisiz kalıyorsa bir uzmana başvurarak altta yatan nedenleri öğrenmeyi ihmal etmemelisiniz.

  • Peeling yapın

Çilek bacak için peeling yapmak ilk adım. Tıraşa başlamadan önce hafif bir peeling ile cildi hazırlayın. Cildin, bir tıraş bıçağını tıkayabilecek ve köreltebilecek ölü derilerden olabildiğince arınmış olmasını sağlamanın en iyi yolu bu. Düzenli olarak vücut peelingi yapmak, çilek bacak görünümünü azaltmanın yanı sıra tekrar oluşmasını önlemeye de yardımcı oluyor. 

Ölü derileri uzaklaştırmak için kullanabileceğiniz farklı yöntemler de mevcut. At kılı fırçası çilek bacak görünümünü azaltmak için kullanabileceğiniz ürünlerden biri. Bunun dışında kuru fırçalama ve kabak lifi gibi yöntemleri de deneyebilir; böylece çlü derilerden kurtularak yeni kılların çıkmasını kolaylaştırabilir ve batık oluşumunu engelleyebilirsiniz. Amaç, çilek bacak görünümünü kötüleştirebilecek iltihaplanmaya neden olmadan ölü deriyi çıkarmak. Dolayısıyla bu ürünleri kullanırken cildinize nazik davranmalısınız.

  • Nemlendirici kullanın

Cilde duştan hemen sonra, vücut henüz ıslakken nemlendirici sürmek, cilt yüzeyindeki suyun buharlaşmasını önleyerek cilde nüfuz etmesini ve daha derinlemesine nemlenmesini sağlıyor. Bu noktada ciltte doğal olarak yüksek miktarda bulunan ve birçok nemlendiricide bir bileşen olarak kullanılan yağlardan biri olan seramid içeren vücut nemlendiriciler kullanabilirsiniz. 

Cildinizin yeni yıkanmış olmasa bile hidrasyona ihtiyacı olduğunu unutmayın. Bu nedenle duş almasanız bile, özellikle çilek bacaklardan kurtulmaya çalışırken losyon ve nemlendirici sürmeyi ihmal etmemelisiniz. Gözenekleri tıkayabilecek şeylerden biri de fazla ürün birikmesi. Bunu önlemek için duş aldığınız günlerin arasını çok uzun tutmamaya çalışın.

  • Keskin ve temiz tıraş bıçağı kullanın

Yeni tıraş bıçakları hem hijyen hem de keskinlik açısından en iyi sonucu sağlıyor. Tıraş ürünleri seçerken 3 ya da 5 başlıklı olanları tercih etmelisiniz. 

Pek çok insan tıraş bıçağını en mantıklı şey olduğunu düşünerek banyoda saklıyor. Ancak bu durum aynı zamanda pas ve bakteri gibi şeylerin büyümesini de neden oluyor. Bunun farkında olmadan bu jiletleri kullanmaya devam etmeniz durumunda ise bakteriler bacaktaki gözeneklerinize nüfuz ederek çilek bacağa neden olabiliyor. Bu yüzden tıraş bıçağını banyo dışında, kuru bir yerde saklamak gerekiyor.

  • Tıraş bıçağını kuru cilde sürmeyin

Tüylerinizi alırken nemlendirici bir tıraş solüsyonu kullandığınızdan emin olun. Aynı bölgeden birkaç kez geçmemeye çalışın ve tüyleri çıkış yönünde alın. Mantıksız görünse de bu şekilde almak kılların kırılmasını önlüyor.

  • Sıcak suya elveda deyin

Sıcak bir duş ne kadar iyi hissettirse de sıcak su aynı zamanda cildin kurumasına ve cildin nemi için gerekli olan yağların banyo sırasında vücuttan atılmasına neden oluyor. Ayrıca cildi soymayan, kurutmayan veya aşırı köpürmeyen bir duş jeli seçmek de iyi bir fikir.

  • Epilatör kullanın

Tüyleri kökünden kavrayan ve alan epilatör, cildi travmatize etmeden tüylerden kurtulmanızı sağlıyor. Tüyleri kökünden aldığı için çilek bacak görüntüsünün de önüne geçiyor.

  • Lazer tedavisini düşünün

Çilek bacak görünümünün asıl nedeni çevresindeki deriden daha koyu olan tüyler ve bunu engelleyebilecek tek şey o tüyleri kökünden almak. 

Ağda, tüyleri kökünden çekerek bacakların çilek görünümünden kurtulmasını sağlasa da kalıcı bir çözüm yolu sunmuyor. Bunun yerine giderek daha popüler hale gelen ve uzun vadede sonuç elde etmenizi sağlayacak lazer tedavisini deneyebilirsiniz. Direkt kıl köklerini hedef alan lazer sayesinde koyu renk tüyleri yok ederek çilek bacaklardan kurtulabilirsiniz.
Anlayacağınız, evde deneyebileceğiniz basit yöntemlerle bir rutin oluşturarak çilek bacak görünümünü gidermek mümkün. Daha kalın vücut kılları, daha koyu cilt tonu ve farklı kıl kökü sorunları olanlar için çilek bacak görünümü daha sık tekrarlayabilir ve tedavisi daha zor olabilir. Bu durumda bir dermatoloğa danışma seçeneğini göz ardı etmemelisiniz.